Recept voor het bakken van VOLKORENBROOD 
met meel van de molen 

Volkorenbrood is gezond. Toch wordt dit brood te weinig gebakken en te weinig gegeten. 
U kunt verschil maken door zelf brood te bakken met meel van de molen.  
Want het meel dat op de molen met molenstenen gemalen is, bevat alle onderdelen van de graankorrel nog en is dus 100% volkoren, gegarandeerd! 
 
U kunt voor dit recept tarwevolkorenmeel of speltvolkorenmeel gebruiken.  
Bedenk dat meel van de molen geen enkele toevoeging bevat.  
Het brood dat u ervan bakt zal daarom altijd minder luchtig zijn dan het brood van de bakker. 
 
Zo gaat het: 
 
- neem 500 g meel. Meer of minder mag ook. 
 
- voeg 2% droge gist toe, en 1,5% zout; roer alles goed door elkaar. 
 
- voeg 60% lauw water toe; meng en kneed tot een glad deeg is verkregen. Volkorenmeel kan meer water bevatten dan witte bloem. 
Soms moet u wat bijsturen door nog wat meer water of juist iets meer meel toe te voegen. 
 
- laat na het kneden het deeg, afgedekt met een doek, 30 minuten rusten op een warme (niet hete) en tochtvrije plaats. 
 
- sla het deeg dan door, dat wil zeggen kneed het heel even nog een keer, vorm het deegstuk  
  en druk het daarna aan op de bodem van een ingevette broodbus (bakblik). 
 
- laat het deeg een tweede keer rijzen, nu gedurende 60 minuten. 
 
- plaats de bus in een voorverwarmde oven van 240 graden en laat het brood 30 tot 35 minuten bakken. 
 
- Klaar! 
 
Een deel van het meel van tarwe of spelt kunt u vervangen door roggevolkorenmeel.  
Rogge heeft nog meer vezels dan tarwe, en geeft een door velen gewaardeerde smaak aan het brood. 
Bij een beperkt aandeel van rogge (niet meer dan 20%) kunt u te werk blijven gaan zoals hierboven vermeld. 
 
Maar u kunt ook een mengsel maken bestaande uit bijvoorbeeld 50% tarwe en 50% rogge. Dat vormt de basis voor het zogenaamde Brabantse roggebrood. 
Wanneer er veel rogge in het meel zit, kan dit meel ook meer water opnemen (soms wel 70%). 
U moet in dat geval het deegstuk ook langer en op een lagere temperatuur bakken:  
gedurende 60 minuten op 200 graden; en u kunt de tweede keer kneden, het doorslaan, dan overslaan. Let op: wél 90 minuten laten rijzen. 
 
Tenslotte: 
 
- wanneer u een deel van het volkorenmeel vervangt door bloem, dan zal het brood wat meer rijzen en luchtiger worden.  
  Het gebruiken van bloem in plaats van meel hoeft echter niet. 
- wanneer u ca. 3% glutenpoeder (dit is tarwe-eiwit) aan het meel toevoegt, dan zal het brood ook wat beter rijzen en luchtiger worden.  
  Glutenpoeder is een natuurlijk broodverbetermiddel. Maar dit toevoegen hoeft evenmin! 
- van bakken met de hand (bakken in de oven) leert u het meeste. U kunt natuurlijk ook in de broodbakmachine bakken met molenmeel.  
  De ingrediënten blijven dan hetzelfde, maar u moet de gebruiksaanwijzing van de machine volgen. 
 
SUCCES!