AKG schildje


Ons meel voor duurzaam brood

De Ravensteinse molen streeft ernaar dat het graan dat op de molen verwerkt wordt duurzaam wordt geteeld.Graan

De molen betrekt dan ook ALLE graansoorten die er gemalen worden uit de streek zelf, zodat er niet met de grondstoffen voor ons basisvoedsel over de aardbol gesleept hoeft te worden.
Als boeren uit de buurt het graan telen, de plaatselijke molen het maalt en de bakker (of thuisbakker) uit eigen dorp of stad het meel verwerkt, dan levert dat duurzaam brood op.
Graan dat niet uit het verre buitenland geïmporteerd wordt maar hier wordt geteeld en gemalen, past volledig in de korte-keten-economie die met de milieucrisis en de landbouwtransitie die voor de deur staat steeds belangrijker wordt.

Op onze molen worden de graansoorten spelt, rogge, tarwe en risweit verwerkt. Die zijn alle uit Noord-Brabant afkomstig.
De spelt en de rogge worden door kleine boeren geteeld en worden niet intensief bespoten. Bij spelt is dat ook niet zo nodig, omdat dit gewas door een beschermend kafje dat om de korrel zit weinig ziektegevoelig is.

Tarwe is ons belangrijkste broodgraan.
Risweit (om precies te zijn: Gelderse risweit) is een oeroud landras van tarwe. Dat het een landras is, betekent dat het door natuurlijke selectie is ontstaan en nooit door mensenhand is veredeld. Een landras heeft zich optimaal aangepast aan klimaat en bodem.
Risweit was enkele jaren geleden volledig van de akkers verdwenen. Op basis van enkele handenvol zaaigoed die bewaard waren gebleven, is het recentelijk opnieuw in cultuur gebracht. Van risweit valt een uniek en bijzonder smakelijk brood te bakken.

De tarwe en de risweit worden geteeld op akkers van Natuurmonumenten. Die organisatie verbiedt het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en bij de teelt van onze tarwe en risweit zijn die stoffen dan ook niet toegepast. Op deze akkers is ook niet beregend.
Van het speltmeel en het tarwemeel maakt de molen ook bloem. Vanwege het achterwege blijven van kunstmest en pesticiden bij de teelt van de tarwe, noemen wij onze tarwebloem “Natuur-tarwebloem”.



 

Brood dat klopt, van begin tot eind!

Op 28 oktober 2023 zijn de bakkers van de Ravensteinse molen erin geslaagd een uniek brood te bakken. De grondstof is een bijzondere graansoort die op duurzame wijze geteeld is. Ambachtelijke molens hebben het graan verwerkt, en bij de bereiding zijn alle onnodige toevoegingen aan het meel weggelaten.

Het graan

Het brood is gemaakt van (Gelderse) risweit.

De teelt
Een door idealisme gedreven kleine boer in Kaatsheuvel heeft het graan uitgezaaid, opgekweekt en geoogst.
Dat deed hij op grond van Natuurmonumenten.

Gelderse Risweit

De molens
Vervolgens is de oogst gereinigd en opgezakt door de molenaars van de Kerkhovense molen in Oisterwijk. Daarna is het graan met windkracht tot meel gemalen op molen De Nijverheid in Ravenstein.

Het brood
Tenslotte is van het meel brood gebakken door vrijwilligers van het bakhuis dat onderdeel is van de Ravensteinse molen.
Het is gemaakt van 100% volkorenmeel. Behalve gist, zout en water is er niets aan het meel toegevoegd.

Brood van Risweit

 

 


Het brood is zeer smakelijk. Het is brood zoals brood behoort te zijn.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Recept voor het bakken van VOLKORENBROOD
met meel van de molen

Volkorenbrood is gezond. Toch wordt dit brood te weinig gebakken en te weinig gegeten.
U kunt verschil maken door zelf brood te bakken met meel van de molen. 
Want het meel dat op de molen met molenstenen gemalen is, bevat alle onderdelen van de graankorrel nog en is dus 100% volkoren, gegarandeerd!

U kunt voor dit recept tarwevolkorenmeel of speltvolkorenmeel gebruiken. 
Bedenk dat meel van de molen geen enkele toevoeging bevat. 
Het brood dat u ervan bakt zal daarom altijd minder luchtig zijn dan het brood van de bakker.

Zo gaat het:

- neem 500 g meel. Meer of minder mag ook.

- voeg 2% droge gist toe, en 1,5% zout; roer alles goed door elkaar.

- voeg 60% lauw water toe; meng en kneed tot een glad deeg is verkregen. Volkorenmeel kan meer water bevatten dan witte bloem.
   Soms moet u wat bijsturen door nog wat meer water of juist iets meer meel toe te voegen.

- laat na het kneden het deeg, afgedekt met een doek, 30 minuten rusten op een warme (niet hete) en tochtvrije plaats.

- sla het deeg dan door, dat wil zeggen kneed het heel even nog een keer, vorm het deegstuk 
  en druk het daarna aan op de bodem van een ingevette broodbus (bakblik).

- laat het deeg een tweede keer rijzen, nu  gedurende 60 minuten.

- plaats de bus in een voorverwarmde oven van 240 graden en laat het brood 30 tot 35 minuten bakken.

- Klaar!

Een deel van het meel van tarwe of spelt kunt u vervangen door roggevolkorenmeel. 
Rogge heeft nog meer vezels dan tarwe, en geeft een door velen gewaardeerde smaak aan het brood.
Bij een beperkt aandeel van rogge (niet meer dan 20%) kunt u te werk blijven gaan zoals hierboven vermeld.

Maar u kunt ook een mengsel maken bestaande uit bijvoorbeeld 50% tarwe en 50% rogge. Dat vormt de basis voor het zogenaamde Brabantse roggebrood.
Wanneer er veel rogge in het meel zit, kan dit meel ook meer water opnemen (soms wel 70%).
U moet in dat geval het deegstuk ook langer en op een lagere temperatuur bakken: 
gedurende 60 minuten op 200 graden; en u kunt de tweede keer kneden, het doorslaan, dan overslaan. Let op: wél 90 minuten laten rijzen.

Tenslotte:

- wanneer u een deel van het volkorenmeel vervangt door bloem, dan zal het brood wat meer rijzen en luchtiger worden. 
  Het gebruiken van bloem in plaats van meel hoeft echter niet.
- wanneer u  ca. 3% glutenpoeder (dit is tarwe-eiwit) aan het meel toevoegt, dan zal het brood ook wat beter rijzen en luchtiger worden. 
  Glutenpoeder is een natuurlijk broodverbetermiddel. Maar dit toevoegen hoeft evenmin!
- van bakken met de hand (bakken in de oven) leert u het meeste. U kunt natuurlijk ook in de broodbakmachine bakken met molenmeel. 
  De ingrediënten blijven dan hetzelfde, maar u moet de gebruiksaanwijzing van de machine volgen.

                                                                              SUCCES!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OVERIGE RECEPTEN:

Speltbrood

Volkorenbrood

Speltkruidkoek

Tarwekruidkoek

Zunderts abdij roggebrood

Molenbrood

Ouderwetse speculaas

Rogge-honingkoek

Roggebrood voor de broodbakmachine

Rogge-tarwebrood